Јелена Вујановић: ДАН ДРЖАВНОСТИ ЗА ПОНОС И ОПОМЕНУ

Дан државностиОно што су Карађорђеви устаници тражили оружјем, а Димитрије Давидовић пером има једно име – слобода. Слобода државе од стране власти и слобода грађана у сопственој држави.


Ни тада, а ни данас, то није лака борба. Карађорђе је своју платио главом, а Устав је укинут под притиском великих сила као превише „либералан“. Ипак, ни тада, а ни данас то није бесмислена борба. На темељима Првог српског устанка и Сретењског устава створена је модерна Србија и данас сви са поносом помињемо те људе и прослављамо те догађаје.


Дан државности и борба за слободу


Али ако знам и поносна сам што је перо Димитрија Давидовића пре 184 године писало о грађанским правима и слободама ја немам право да због страха или личног комфора данас пристанем на сломљено перо.

Дан државности и Сретењски устав

Ако смо поносни на један од првих демократских Устава у Европи, немамо право да ћутимо на кршење слобода које је он утемељио. Ако прослављамо доношење Устава чији је циљ био сузбијање апсолутизма немамо право да ћутимо на његову појаву данас. Ако смо поносни на људе који су тада ишли испред свог времена, немојмо данас пристајати на мање.

И зато нека нам дан државности буде на понос, али и на опомену да не пристајемо на губитак слободе зарад привида стабилности. Слобода и стабилност нису супротстављене вредности како нас убеђују. Слобода и стабилност једна без друге немају смисла.

И зато срећан нам дан држаности. Живела слободна и стабилна Србија!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian