Evo u kog člana KRIZNOG ŠTABA Srbi imaju najviše POVERENJA i koliko se plaše KORONE (Istraživanje CMJP)

Centar za međunarodnu javnu politiku objavio je istraživanje koje je pokazalo da se čak 86 odsto građana Srbije ne boji da bi oni ili članovi njihove porodice mogli biti zaraženi koronavirusom, ali se uprkos tome ponašaju oprezno, prenosi N1.

O tome svedoči i podatak da je 85 odsto ispitanika preduzelo mere smanjenja socijalnih kontakata i češćeg pranja ruku, 75 odsto je izjavilo da nose maske i rukavice, a 60 odsto je uvereno da Srbija neće doživeti „italijanski scenario“.

Najveći broj od 5.989 ispitanika – čak 90 odsto, previđa da će Srbija do 1. juna obuzdati epidemiju, kada očekuju i ukidanje vanrednog stanja.

KOME IZ KRIZNOG ŠTABA GRAĐANI VERUJU?

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 15. aprila, a na pitanje u kog člana Kriznog štaba imaju najviše poverenja, najveći broj ispitanika – 30 odsto odgovorio je da nema ni u jednog.

Njih 27 odsto veruje u Predraga Kona, na drugom mestu je sa 20 odsto Darija Kisić Tepavčević, na trećem Goran Stevanović sa 15 odsto, dok najmanje poverenja uživa Branimir Nestorović sa osam odsto.

Da ne veruje medijima izjasnilo se 60 odsto ispitanika, a među njima je 25 odsto onih koji smatraju da je broj zaraženih i preminulih veći nego što je prikazano, dok je 35 odsto onih koji su uvereni da je kriza preuveličana kako bi se pažnja javnosti skrenula sa drugih problema.

Više od polovine, 55 odsto ispitanika, izjavilo je da visoki državni funkcioneri svojim nastupima u javnosti unose nemir i paniku.

Sa druge strane, 30 odsto ispitanika je ocenilo da je njihovo ponašanje odgovorno i ozbiljno, a 15 odsto je obraćanje državnog rukovodstva ocenilo pozitivno – smiruju strah i ulivaju nadu da će sve biti u redu“.

DA LI BI PRIJAVILI POLICIJI PREKRŠIOCE MERA?

Upitani da li bi prijaviili policiji sugrađane starije od 65 godina koji krše meru zabrane kretanja i time ugrožavaju svoj život, najveći broj ispitanika, njih 65 odsto je odgovorilo da ne bi, već bi im savetovali da ne krše zabranu zbog previsokih kazni. Te slučajeve policiji bi prijavilo 15 odsto anketiranih.

Kada je u pitanju komšija koji se vratio iz inostranstva i krši meru samoizolacije, situacija je potpuno drugačija – čak polovina ispitanika bi prijavila takvog komšiju policiji, njih 25 odsto ne bi, ali bi se ponašalo opreznije, dok bi 17 odsto o tome obavestili druge komšije.

Tekst prenet sa portala N1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian