ENTSO

ENTSO

Zašto je PREĆUTAN prijem “Kosova” u ENTSO-E i priključivanje ENERGETSKOM regulatornom BLOKU ALBANIJE – Đorđe Nikolić

Neuspeh tzv.“ Republike Kosovo“ da novembra 2018. godine ostvari prijem u članstvo ENTSO (Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju) Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, je dočekao izjavom: „To je za nas važna pobeda. Za njih mali poraz, a za nas velika pobeda. Posebno što smo bili u pravu, što je pravda bila na našoj strani, nije bilo fer da nam to urade i eto nisu uspeli“. (veb sajt Kossev, 13. 11. 2018)

"Za kratko vreme naša pobeda je postala mala, a poraz veliki"
Djordje Nikolic
Đorđe Nikolić

Naglasivši da je proteklo glasanje za prijem „Kosova“ u ENTSO za Srbiju bilo značajnije od glasanja za prijem „Kosova“ u INTERPOL koje je usledilo nešto kasnije, Predsednik je iskazao odlučnost Republike Srbije u sprečavanju prijema „Kosova“ u ENTSO rečima: “ Upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mestima. Tražićemo najpre privremene mere u roku od 14 dana i kada donesu odluku mi je nećemo primenjivati. Kada hoćete da pravite takvu vrstu energetskog haosa imaćete odgovor Srbije jer nećemo da zgazite našu zemlju i naš narod kao što ste zamislili“. Ni naš narod na severu Kosova, ni naš narod u celini, ni našu zemlju“.(veb sajt Kossev, 13. 11. 2018)

Međutim, nakon podrške 22 članice ENTSO pri glasanju i naknadnog potpisivanja novog sporazuma između ENTSO i KOSTT (Kosovski operator prenosnog sistema) tzv. „Republika Kosovo“ je 20. aprila ove godine stekla energetsku nezavisnot od Srbije. Na ovaj način „Republika Kosovo“ izlazi iz regulatornog bloka sistema Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije na čijem čelu se nalazi Srbija i pridružuje se energetskom regulatornom bloku sistema „Kosovo“-Albanija.

Ovu vest koja se može pronaći i na zvaničnom sajtu Kancelarije Premijera tzv. „Republike Kosovo“ je objavio neznatan broj medija na srpskom jeziku. Čitav događaj je protekao bez ikakvih reakcija Predsednika Republike, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva rudarstva i energetike i  Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Tako je za kratko vreme naša pobeda postala mala, a poraz veliki, a možda se i  samo borimo za definitivan poraz. Odgovor na ovo pitanje se očekuje od nadležnih organa.

Đorđe Nikolić, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian