Veliki uspeh studenata Pravnog fakulteta na Legal Challenge međunarodnom takmičenju

Tim studenata Pravnog Fakulteta, na osnovu kvaliteta pisanih podnesaka, plasirao se među četiri najbolja tima na međunarodnom takmičenju Legal Challenge iz oblasti prava video igara čime su obezbedili plasman u usmene polufinalne runde takmičenja koje će se održati u okviru Games Industry Law Summit 2020 koji se novembra 2020. godine održava u Litvaniji.

Izvor: Pravni Fakultet- Beograd

Legal Challenge je takmičenje studenata prava koje se već šest godina za redom organizuje u okviru Games Industry Law Summit -a u Litvaniji i koje okuplja nekoliko stotina pravnika i studenata prava iz preko 30 zemalja koji se profesionalno bave ovom novom oblašću prava. Broj učesnika na pravnom kongresu, kao i studenata takmičara, raste iz godine u godinu, kao što raste i interesovanje pravnika za ovu oblast. Reč je, naime, o novoj pravnoj oblasti, koja se, kao i tehnologija i IT dostignuća na kojima je zasnovana, svakodnevno razvija i menja, te je za njeno puno razumevanje potrebna ne samo tehnološka pismenost već i velika kreativnost u prilagođavanju postećih pravnih instituta zahtevima ove moderne industrije.

O komplikovanosti zahteva koji se postavlja pred pravnike koji se bave pravom video igrara, svedoče i pravna pitanja koja su studenti na ovogodišnjem takmičenju obrađivali u svojim pisanim podnescima. Naime, ovogodišnji slučaj se bavio pitanjem isplata tantijema za korišćenje prava intelektualne svojine na softverskom kodu koji koristi video igre, kao i pitanjem kome pripadaju intelektualna prava na izvornom kodu softvera veštačke inteligencije koji omogućava video igri da se prilagođava preferencijama korisnika video igre na osnovu prepoznavanja ranijih postupaka.

Izvor: Pravni Fakultet- Beograd

Tim Pravnog fakulteta čine tri studenta međunarodno poslovno pravnog podmodula akademskih master studija: Katarina Prica (demonstrator iz MPP), Jelisaveta Boljanović i Ljubiša Vulić. Oni će u polufinalu takmičenja u Litvaniji za protivnike imati tim Univerziteta u Varšavi, i pokušaće da snagom svojih argumenata obezbede plasman u finale u kojem će ih čekati pobednik ’Britanskog polufinala’ u kome se sastaju timovi pravnih fakulteta King’s College London i Queen Mary University of London. Odluku o plasmanu u finale i konačnom pobedniku takmičenja doneće neki od najistaknutijih praktičari u ovoj rastućoj grani prava iz Južne Koreje, SAD, Rusije, Nemačke, Velike Britanije, Kipra i Poljske.

Čestitamo!

Izvor: BRAINZ TV, Pravni Fakultet- Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian