Podele odgovaraju isključivo režimu – Nikola Ristić i Đorđe Nikolić o protestima

Već skoro nedelju dana širom Srbije se održavaju protesti koji su buknuli u ponedeljak nakon što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog časa. Iako do tih mera ipak nije došlo protesti su nastavljeni i jedino oko čega se svi slažu u vezi njih jeste da su oni krenuli spontano, da je mnogo mladih ljudi na ulicama i da se ne zna u kom smeru idu.

Iako imaju različite poglede na određene stvari, Đorđe Nikolić, predsednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta i jedan od učesnika u nedavnim pregovorima studenata sa ministrom Šarčevićem, i Nikola Ristić, mladi aktivista slažu se da potenciranje podela odgovara isključivo režimu.

„Ono što gledamo na ulicama velikih gradova poslednjih nedelju dana nije jednostavno ni posmatrati ni razumeti. Osećaju se različiti motivi pobune, koji uz nekoliko varnica nastalih iz režiranih incidenata lako prerastu u podele. Takve podele odgovaraju isključivo režimu, a učesnici izgleda od međusobnih razlika zaboravljaju da imaju iste ciljeve. Valjda zbog toga izostaje  artikulacija nezadovoljstva i postavljanje jasnih zahteva.” – kaže Nikola Ristić, mladi aktivista.

Po njemu, sve te priče o podelama su suvišne jer svi koji danima izlaze na ulice mogu da se usaglase oko nekoliko stvari:

Nikola Ristić


“1. Nije važno da li smo mi lično za ili protiv pojedinaca u kriznom štabu, ako smo svi protiv toga da Vučić i Brnabić sastavljaju isti.
2. Nije važno gde smo ideološki pozicionirani, kada smo svi svesni da nas lažu i lažiraju broj zaraženih i broj umrlih, u tome smo svi jednako ugroženi.
3. Nije važno da li smo mi lično za nezavisnost ili ostanak Kosova kao sastavnog dela Srbije, ako smo svi protiv toga da Vučić o tome odlučuje i pregovara.”

Po Ristiću, ovakav spisak bi mogao u nedogled da se dopisuje, a Aleksandar Vučić kao ličnost broj jedan ovog režima nikada neće popustiti mirnim putem. Ipak, on tvrdi da radikalizacija ne znači da nam je potrebno nasilje već kreativnost na ulicama.

“Nemiri koje sam uređuje su lako kontrolisani i uz propagandnu mašineriju je lako opravdati ili poricati prekomernu upotrebu sile organa reda nad mladima koji se bore za bolju budućnost. Zbog toga nam je potrebna kreativnost na ulicama – radikalizacija koja podrazumeva blokadu sistema, a ne prebijanje, paljenje, kamenice i suzavac. Potrebne su nam blokade puteva, žurke na pešačkim prelazima, zagovaranje ka sindikatima da ugase pogone velikih javnih preduzeća, hiljade mejlova svakoga dana na svaku email adresu Vlade… Ako želimo da pobedimo u ovoj igri, moramo da uvučemo režim na svoj teren i tu ih pobedimo, dok igramo na njihovom terenu, po njihovim pravilima, uz njihove sudije, plašim se da nećemo daleko.” – kaže Ristić

Đorđe Nikolić, predsednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta kaže da je kao mlad čovek i student , pun energije i želje za promenama, išao i ide na proteste.

“Protesti koji se odvijaju ispred Skupštine ovih dana su svakako najmasovniji i protesti koji okupljaju ljude različitih mišljenja i pogleda na svet, prvenstvo u ideološkom smislu. Tu pluralnost bih nazvao rečju narod. Nema nikakvih fašista, stranih plaćenika, teoretičara zavere, ali izgleda da vlast pokušava da ih gurne u narod kako bi razbila i obesmisla ovaj pokret.” – kaže Đorđe.

Đorđe Nikolić

On je saglasan da nikakvog organizatora nema, što je po njemu i dobro i nije, i tvrdi da se na protest najčešće čuje reč “izdaja”.

“Nezadovoljan, obmanjivan i zastrašivan narod je ustao na najavu ponovnog zatvaranja i to je sve pokrenulo.  Na protestima se čuju razni zahtevi, uzvici, ali reč „izdaja“ nekako nadjačava sve. Narod uviđa da vlast vodi izdajničku politiku po pitanju Kosova i Metohije i opominje ih da to ne čine. Ne znam koliki će efekat imati ovi protesti, ali sam uvideo da je narod spreman da se bori protiv izdaje.” – kaže ovaj student istorije.

Po njemu postavlja se pitanje da li bi tada represivni organi stali uz svoj narod ili bi štitili režim i tukli decu kao što  čine ovih dana.

“Scene brutalnog nasilja nas podsećaju da se sloboda vazda plaća krvlju i da je zato toliko skupa. Trebamo biti razumni i odmereni i ne smemo dozvoliti da u borbi za slobodu i borbi protiv izdaje prolivamo bratsku krv. Vlastima odgovaraju podele naroda i čini sve da ih stvori. Moramo biti jedinstveni.” – zaključuje on.

U kom pravcu će se protesti nastaviti ostaje da se vidi narednih dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian