Učenik Matematičke gimnazije vicešampion Međunarodne hemijske olimpijade!

Međunarodna mendeljejevska hemijska olimpijada prestižno je međunarodno takmičenje iz hemije koje već više od pola veka okuplja srednjoškolce iz različitih država, pružajući im mogućnost da primene svoje stečeno znanje u rešavanju složenih teorijskih i praktičnih problema. Iako je prethodno planirano da se ovogodišnja 54. Međunarodna mendeljejevska olimpijada održi u aprilu u Budimpešti, zbog trenutne pandemije koronavirusa takmičenje je održano 13–18. jula preko interneta, a organizator takmičenja bio je Departman za hemiju Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.

Srpski đaci su prvi put ove godine dobili priliku da učestvuju na ovom međunarodnom takmičenju. Tim su činili Filip Koldžić, đak četvrtog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda, Jovan Marković, đak trećeg razreda Gimnazije iz Kruševca, Žarko Ivković, đak četvrtog razreda Gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša, i Vasilije Pantelić, đak trećeg razreda XIV beogradske gimnazije. Vođa ekipe bio je dr Niko Radulović, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a u pripremama je učestvovao i Vidak Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Đaci su radili test na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, u učionici koju je obezbedio Erasmus+ NETCHEM projekat. Srebrna medalja pripala je Filipu Koldžiću, što je ujedno i prvo odličje koje je pripalo Srbiji na ovoj olimpijadi, dok su ostali đaci postigli zapažen rezultat. Pripreme za takmičenje održale su se na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu u organizaciji Srpskog društva za fitohemiju i fitomedicinu, zahvaljujući nesebičnoj finansijskoj pomoći firme Promont Group d.o.o. Novi Sad, koja je bila sponzor našeg tima.

Čestitamo!

Izvor: Brainz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian