fbpx

Maša Seničić dobitnica nagrade “Dušan Vasiljev“ za zbirku poezije

Pesnikinja Maša Seničić dobitnica je nagrade „Dušan Vasiljev“ za 2019. godinu, za knjigu poezije „Povremena poput vikend-naselja“, saopšteno je na konferenciji za novinare, a prenosi nova.rs.

Kako se navodi u saopštenju, žiri je saopštio da je odluka doneta većinom glasova a u obrazloženju piše i da nagrađena knjiga “predstavlja spoj konceptualnog razmišljanja, kao i izrazitog individualnog talenta”.

“U vremenu koje nije naklonjeno poeziji, Maša Seničić konstituiše jedan supermoderan izraz koji dejstvuje kao potpuna analogija onome što pesnikinja generacijski, ali i na nivou vrste živi. Upravo ova, diskretno naznačena generacijska aura, dovodi poeziju Maše Seničić u blizinu lirike Dušana Vasiljeva, zauvek mladog klasika i zastupnika glasa jedne davno izgubljene generacije”, navedeno je u obrazloženju.

U konkurenciji se našao 171 naslov, što je najveći broj u istoriji nagrade, a u najužem izboru našli su se romani Marka Tomaša “Nemoj me buditi”, kao i “Paučina” Vidosava Stevanovića.

Književnu nagradu “Dušan Vasiljev” na godišnjem nivou dodeljuje grad Kikinda, u znak promocije savremene srpske književnosti kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Naslovna foto: meetthescriptwriters.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian