U četvrtak u Briselu sastavljaju tekst konačnog sporazuma Srbije i Kosova*

Očekuje se da će konačni sporazum između tkv. Kosova i Srbije biti sastavljen na sastanku dve delegacije u četvrtak u Briselu, prenosi prištinska Koha. Kljan Kosova tvrdi da će Prištinu na sastanku predstavljati Skender Hiseni, koji je imenovan za „državnog koordinatora za dijalog“.

Skender Hiseni biće koordinator kosovske vlade za dijalog sa Srbijom, javlja Kljan Kosova večeras, pozivajući se na svoje izvore.

Dijalog Prištine i Beograda nastavljen je prošle nedelje, 16. jula, posle dvadesetomesečne pauze.

Za četvrtak je sazvan novi susret Beograda i Prištine. Posle obnove zvaničnog dijaloga prošle nedelje kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, posle pripremnih odvojenih susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, potom zajedno i video konferencije sa Makronom, Angelom Merkel i zvaničnicima EU, u Briselu imali i direktan susret, sada u četvrtak se očekuju razgovori na tzv. tehničkom nivou.

Razgovori u Briselu 16. jula

Što se tiče razgovora dve delegacije, očekuje se da će premijer tkv. Kosova Avdulah Hoti izvestiti u petak u 12.00 i podneti izveštaj poslanicima Skupštine Kosova.

A dijalog između Kosova i Srbije, prema rečima Hašima Tačija, trebalo bi da se što pre okonča.

S druge strane, Evropska unija kaže da će sastanak u četvrtak biti „na nivou eksperata“. Prema EU, oni će razmotriti pitanja o kojima su razgovarali premijer Abdulah Hoti i srpski predsednik Aleksandar Vučić na svom poslednjem sastanku 16. jula.

„Kao što vas je visoki predstavnik EU Miroslav Lajčak obavestio posle prošlonedeljnog samita, dva lidera su se složila da intenzivno rade na nivou stručnjaka već sledeće nedelje. To će se dogoditi u Briselu. Kosovo* i Srbija su pozvani da pošalju svoje stručnjake da dalje bave pitanjima o kojima je već razgovarano na nivou rukovodstva prošlog četvrtka.

„Nećemo deliti dalje informacije o sastanku na ekspertskom nivou“, rekla je Nabila Masrali, portparol EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku.

Skender Hiseni je član LDK i radi se o iskusnom političaru, koji je tokom pregovora u Beču sa zvaničnim Beogradom ranih dvehiljaditih bio portparol „Grupe jedinstva“, a od 2008. do 2010. i prvi „kosovski ministar spoljnih poslova“, a potom i „ministar unutrašnjih poslova“ od 2014. do 2017.

Hoti je na konferenciji za medije ranije u toku dana najavio da će uskoro imenovati „državnog koordinatora za dijalog i nacrt konačnog sporazuma za uzajamno priznavanje Kosova i Srbije“.

Izvor: Hronograf.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian