Dušan Vučićević: Nemamo Narodnu skupštinu jer poslanike ne bira narod već partijsko rukovodstvo

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, dr Dušan Vučićević je govoreći o tome da Narodna skupština još uvek nije izglasali Vladu istakao da mi i nemamo narodnu skupštinu u pravom smislu te reči.

„Mi nemamo narodnu skupštinu. Da bismo imali narodnu skupštinu morali bismo da omogućimo narodu da bira narodne poslanike. A ne da te narodne poslanike u naše ime izaberu stranačka rukovodstva iz različitih stranaka tako što unapred kreiraju izborne liste na kojima se po pravilu nalaze partijski poslušnici“-smatra Dušan Vučićević.

On kaže da u Evropi trenutno 36 država ima proporcionalne sisteme i da njih samo 8 ima zatvorene izborne liste bez ikakve mogućnosti da birač interveniše u to ko će sedeti u parlamentu. Takođe od tih 8 samo dve imaju jednu izbornu jedinicu, a te dve su Srbija i Crna Gora.

„Mi izlazimo na izbore, glasamo za narodne poslanike i to za njih 250 odjednom. Ne glasamo ni za koga od njih pojedinačno. I onda kao ishod dobijemo tu potpunu podređenost parlamentaraca u odnosu na stranačkog rukovodstvo.“- zaključuje docent na FPN-u u izjavi za Newsmaxadria.

Naslovna foto: N1

1 thought on “Dušan Vučićević: Nemamo Narodnu skupštinu jer poslanike ne bira narod već partijsko rukovodstvo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian