Dušan Vučićević: Izborni sistem nije čarobni štapić ali evo koje su prednosti mešovitog sistema (VIDEO)

Dušan Vučićević, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, govorio je o svojoj knjizi „Mešoviti izborni sistemi“, ali i o nekim aktuelnim temama, u You Tube emisiji prof. Dušana Pavlovića.

foto: N1

„Pojednostavljeno, mešoviti izborni sistem bi imao dve strukturne karakteristike. U njima birači imaju dva glasa: jedan kojim glasaju za kandidate u većinskom segmentu izbora i drugi kojim glasaju za izborne liste u proporcionalnom segmentu izbora. I onda iz toga sledi druga karakteristika: oni tim svojim glasovima istovremeno utiču na raspodelu mandata na ta dva nivoa – većinskom i proporcionalnom“ – objašnjava Vučićević.

Vučićević je govorio o prednostima mešovitog izbornog sistema u odnosu na većinski i proporcionalni, kao i o državama u kojima je ovaj izborni sistem pokazao najbolje rezultate. Kako ističe pokazalo se da ovaj izborni sistem nije dao dobre rezultate u zemljama sa manjkom demokratske kulture u kojima su političari skloni zloupotrebama.

Na pitanje može li promena izbornog sisteama da doprinese kvalitetu demokratije Vučićević je odgovorio:

„Izborni sistem nije čarobni štapić, ali institucije oblikuju naše ponašanje i zbog toga su važne“

Kako ističe „dobija ospice“ kada čuje političare kako pričaju o nedostatku političke kulture ili o tome kako su problem partije, a ne izborni sistem.

„Ukoliko bismo želeli da promenimo model po kome funkcionišu političke partije, samim tim da dugoročnije podižemo kvalitet demokratije, neophodno je da promenimo izborni sistem. Što ne znači da je to čarobni štapić koji će rešiti sve probleme.“ – kaže Vučićević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian