TRAČAK NADE ZASIJAO NA FILMSKOM NEBU: Đorđe Kreća o kratkometražnom filmu koji je oduševio mnoge

Da li ste nekada gledali film koji traje samo 3 minuta, a u njega staje emocija koliko i u neki od 63? Ja jesam, zove se „Tračak“, a pisali su ga, producirali i snimili mladi srpski umetnici i glumci Đorđe Kreća, Andrej Lukman i Petar Arsić.

Jedan od autora, Đorđe Kreća objasnio nam je koliko je zahtevno preneti pravu priču i veliku emociju u svega tri minuta, na kom festivalu učestvuju i da li je „Tračak“ zapravo tračak svetlosti u ovom beznađu.

U nastavku čitajte i kako vi jednim običnim klikom možete podržati naše mlade umetnike.

Koliko je zahtevno preneti priču i emociju u svega par minuta?                 

Bilo je veoma zahtevno sve uklopiti u 3 minuta jer kada smo krenuli da pišemo knjigu snimanja zajedno sa montažerom i rediteljem filma Andrejem Križanom, shvatili smo da prve tri scene već traju 7 minuta. Tada sam bio veoma zabrinut jer sam shvatio da će neki važni trenuci morati da ‘’lete’’, ali ubrzo smo pronašli pravu meru kako da sve uklopimo a da ne izostavimo ništa važno za priču.

Nakon toga se formirala poslednja verzija scenarija, zatim i knjiga snimanja i bili smo spremni za snimanje.

Đorđe Kreća, privatna arhiva

Moram da napomenem da se sve odigralo u 7 dana veoma intenzivnog, stresnog ali prelepog procesa u kom je nekolicina ljudi radila kao jedan i na taj način zaličila na pravu filmsku produkciju gde se tačno zna ko šta radi.

Naravno sve je bilo prijateljski i na dobrovoljnoj osnovi tako da budžet maltene nismo ni imali. Što se tiče dejstva filma i prenošenja emocije iliti suštine naše poruke gledaocima, trudili smo se da bude veoma konkretna i jasna, e sad da li će se dopasti ili ne, to ostaje na njima.

Kojim povodom je snimljen film, o kakvom se festivalu radi?

Film ‘’Tračak’’ je snimljen povodom konkursa za “My RØDE Reel 2020” festival, koji je moj kolega i partner Petar Arsić primetio na internetu. Jedini uslovi bili su da film traje do 3 minuta, kao i da se za snimanje filma koristi ‘’Rode’’ audio oprema.

Festival okuplja mlade umetnike širom sveta koji šalju svoje filmove i na taj način učestvuju u takmičenju za najbolji film u nekoliko kategorija. Naš film je u kategoriji za najbolju dramu i najbolji film u celosti. Pored toga postoji još nekoliko manjih kategorija kao i nagrada publike.

Moja dva prijatelja iz mladosti Andrej Lukman, Petar Arsić i ja se znamo više od 15 godina i sva trojica se na neki način bavimo ili se makar trudimo da se bavimo umetnošću, stoga kada smo videli ovaj konkurs pala nam je na pamet ideja koju smo veoma brzo pretočili u sinopsis, zatim prvu ruku i najzad finalnu verziju  scenarija, zatim smo organizovali samo snimanje.

Podržite mlade srpske umetnike i glasajte za film „Tračak“ na ovom linku: My Rode real 2020 – Glimmer

Šta za tebe predstavlja „Tračak“ a šta želiš da predstavlja gledaocima?

Tračak je malo svetlucanje koje dopire kroz potpuni mrak preko oka i uma do duše.

To je ona vrsta nade, tj. Božje lepote i ljubavi koja nas kroz ovaj svet prepun odbacivanja, razočaranja, tuge i bola vuče ka napred, ka gore.

Đorđe Kreća, privatna arhiva

U ovom filmu tračak je dočaran kroz muziku koja na sebi vrlo svojstven način dopire do naših duša. Prvi kontakt čovečanstva sa muzikom jeste upravo majčinska uspavanka i taj inicijalni i intimni kontakt izmedju deteta i roditelja je možda naš najdublji nivo identiteta.

Upravo tu neuhvatljivu konekciju muzike i identiteta smo hteli da nagovestimo u ovom filmu, kao i to da skrenemo pažnju na tu suptilnu muku, ali i lepotu ljudske duše u vremenu kada ratovi i bolesti haraju. U vremenu kada su najveće žrtve upravo oni najneviniji među nama kao što je dečak koga igra mladi i neverovatni Filip Đurić.

Ovaj film govori posebnim jezikom i siguran sam da će svako ko ga bude pogledao moći da se identifikuje sa dečakom i na taj način ne ostane ravnodušan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian