fbpx

Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu kapetanu Ani Perišić po sletanju je čestitao Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade. Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“.

Izvor: Ministarstvo odbrane

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, uspešno završava preobuku sa vazduhoplova Supergaleb G4 na vazduhoplov „Orao“. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

„Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta“, istakla je kapetan Ana Perišić, koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.

„Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje, koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije“, istakao je ministar Stefanović, dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let, nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian