Gasi se Studentska poliklinika u Beogradu – Imaju li mladi pravo na lečenje?

Studentska poliklinika može nestati već 22. februara, a studenti i studentkinje ostati bez prava na lečenje.

Organizovana zdravstvena zaštita studenata na našim prostorima datira još iz 1922. godine kada su tuberkuloza, malarija i anemije bile bolesti od kojih su, na osnovu pisanih dokumenta iz tog vremena, često bolovali tadašnji studenti. Prvi oblici organizovane zdravstvene zaštite studenata u Srbiji pružani su studentima Univerziteta u Beogradu od 1931. godine. Odlukom Vlade (Narodne) Republike Srbije, 1948. godine, osnovana je Studentska poliklinika prvo u Beogradu, koja je kasnije transformisana u Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata. Sledilo je osnivanje Zavoda za zdravstvenu zaštitu u Novom Sadu i Nišu.

Sada, 2021. godine, kako prenosi Danas, predviđeno je gašenje Studentske poliklinike, u jeku najveće zdravstvene krize novije istorije. Studentska poliklinika može nestati već 22. februara, ukoliko Vlada na predlog Ministarstva zdravlja usvoji Masterplan optimizacije sistema zdravstvene zaštite u RS.

Šta ova odluka znači?

U teorijskom smislu, ova odluka značila bi značila da Studentska poliklinika više nije autonomna jedinica, već pripojena Domovima zdravlja i drugim sličnim ustanovama, kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu i Nišu, čime bi organizovana zaštita studenata u Srbiji prestala da postoji. U praktičnom smislu, niko ne zna kako bi izgledao pregled studenata i studentkinja i da li bi uopšte mogao da se obavi, s obzirom na činjenicu da 180 zaposlenih u dva ogranka u Studentskom gradu i Studentskom domu Karaburma godišnje obave oko 230 000 pregleda i pruže oko 600 000 preventivnih i dijagnostičkih usluga.

U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u Zavodima za zdravstvenu zaštitu studenata obavlja se zdravstvena zaštita studenata i organizuje preventivna i kurativna zdravstvena zaštita iz oblasti opšte medicine, stomatologije, ginekologije, laboratorijske i druge dijagnostike i terapije za potrebe studenata. U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata može se studentima pružti i specijalističko-konsultativne usluge, kao i stacionarna zdravstvena nega.

U pogledu dostupnosti zdravstvene delatnosti i zdravstvene zaštite, studentima, nezavisno od njihovog imovinskog stanja, verske i nacionalne pripadnosti i mesta prebivališta ili boravišta, odnosno školovanja, obezbeđuju se približno isti uslovi na celoj teritoriji Republike Srbije.

U okviru ovog pitanja, posebno je upitno na koji će način, ukoliko dođe do gašenja Studentske poliklinike, studenti i studentkinje moći da pribavljaju lekarska uverenja za useljenje u studentske domove, upis na fakultete, master i doktorske studije, i slične aktivnosti za koje su lekarska uverenja neophodna.

Na koncu svega i pre svega, upitno je i da li će ovom odlukom studenti i studentkinje moći da ostvare svoje osnovno i neotuđivo ljudsko pravo – pravo na zdravlje.

Zbog svega navedenog, kreirana je i peticija protiv ove odluke, a koja za cilj ima očuvanje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, koju možete potpisati ovde.

Izvor: Oblakoder.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian