Banjalučanin ekserom, koncem i čekićem stvara remek-djela

String art predstavlja umjetnost preplitanja konca kroz eksere koji su zakucani u drvo. Kod nas ova tehnika još uvijek nije toliko rasprostranjena, ali to nije spriječilo mladog Banjalučanina, Marka Trivanovića da ne počne da se bavi ovim poslom.

Izvor: Banjalučanin.net

Sa string art tehnikom susreo se još kao dječak, gdje mu je u porodičnoj kući bake i djeda, jedan komplikovan rad privukao pažnju. Iako se prije više od 20 godina po prvi put upoznao sa string art tehnikom, svoj prvi rad izradio je u martu prošle godine tokom karantina, Slika bicikla, Trivanovićevo je prvo remek-djelo, koje je nastalo kao dio njegovog rođendanskog projekta. Rad je kreirao na dasci od borovine (bijela jela), a dimenzije rada iznosile su 80×40 cm, što predstavlja njegov najveći rad dosad.

“Nisam brojao koliko eksera sam utrošio na izradu ovog rada, ali se sjećam da prednji točak ima oko 150 eksera. Pored bicikla je i kratka, ali snažna poruka: life is a journey enjoy the ride”, pojašnjava mladi Banjalučanin.

Kako nastaje String art rad?

Kada je riječ o procesu izrade radova, Marko kaže da sam proces izrade najprije započinje pronalaskom slike kao izvora inspiracije, koju ručno crta ili je čak i isprinta.

“Prvo postavim papir na pripremljenu podlogu (dasku) i po linijama kucam eksere tako da ne idu skroz u dasku nego da budu do pola zakucani. Kad završim kucanje eksera, papir tj. crtež odvojim od daske (potrgam i oko eksera počupkam pincetom) i tad je rad spreman za pletenje (veženje)”.

Zatim se odlučuje za boju konca, zaveže ga za jedan esker i počinje da omotava oko glave eksera kako bi mogao da popuni praznu površinu.

“Kad završim sa jednom bojom prelazim na drugu boju i tako sve dok ne završim rad”, objašnjava nam Trivanović.

Takođe, on tvrdi da mu je najnaporniji dio tokom izrade radova zakucavanje eksera, te da mu prosječan rad oduzme 1 i po do 2 sata vremena, ne računajući pripremu daske i crteža.

Izvor: Banjalučanin.net

Trivanović naglašava da za bavljenje string art tehnikom ne treba da budete urođeni talenat. Dovoljno je samo da imate volju, strpljenje i istrajnost.

Reakcije sugrađana na njegov rad su više nego pozitivne, a većina ljudi sa nestrpljenjem i oduševljenjem iščekuje svaki naredni rad. Dosada, kako kaže, nije naišao ni na jednu negativnu kritiku i osudu.

Naš Banjalučanin, Marko Trivanović poručuje svim mladim ljudima da budu istrajni, jer jedino ako u nešto ulože 100 posto sebe, rezultat sigurno neće izostati.

Za više informacija, posjetite Instagram profil.

Izvor: Banjalučanin.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian