SRPSKI STUDENT osvojio prestižnu NAGRADU na OKSFORDU

Izvor: Brainz tv

Student fizike Jasus koledža na Oksfordu Mateja Zdravković, stipendista SBB fondacije osvojio je prestižnu nagradu Marion Bradley za esej iz oblasti nauke. Tema Matejinog rada bila je Umetnost fraktala, u kome se objašnjava povezanost umetnosti i nauke kroz fraktale njihovim generisanjem, kao i upotrebom fraktalnih šara u svetu tehnologije.

Fraktal je geometrijski oblik koji se može razložiti na manje delove tako da je svaki od njih, makar približno, umanjena kopija celine. Veoma važnu primenu fraktali su našli u teoriji haosa, ali i u umetnosti kao tehnika izrade slika, najčešće kompjuterski generisanih.

Takmičenje za najbolji esej organizuju Jasus koledž i direktor koledža Ser Najdžel Šadbolt (Nigel Shadbolt), a u njemu mogu da učestvuju svi studenti sa Oksforda, bez obzira na godinu studiranja. Mateja je druga godina studija, pa je uspeh još veći jer je uspeo da pobedi i mnogo starije studente od sebe. Svi učesnici imali su slobodu da sami odaberu temu svog rada, a ova nagrada može da se osvoji samo jednom tokom studija.

Mateja, čestitamo ti na pobedi. Pokazao si još jednom zašto si najbolji od najboljih i navijamo za sve tvoje buduće nagrade!

Izvor: Brainz tv

Naslovna foto: Daryus Chandra from Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian