Baka Persa sa Kosova golim rukama branila crkvu

Baka Persa iz Paralova je, pre deset godina, golim rukama branila crkvu od Albanaca. Njeni sinovi i ona više puta su napadani, a pretnje zbog crkvene zemlje stižu im i danas.

Kolektiva srušila crkvu da izgradi štalu


Za vreme kolektive, kako kažu meštani, u Paralovu kod Gnjilana do temelja je srušena Crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene. Tadašnje komunističke vlasti sa Pomoravlja od kamene crkve su izgradile zadružne štale. Jedina koja se danas seća da je na ovom mestu nekada bio hram je baba Persa. Ona je golim rukama napala Albanca koji je hteo da otkupi njivu na kojoj su temelji crkve.

„Ja sam ovuj crkvu silom otela od Šiptara. Za ovoj mesto tepala sam se sa njega“, objašnjava Persa, „Ovoj je naše mesto bilo crkveno, ali teja Šiptar da ga kupi. Dolazija stalno i zamalo se potepaše sa mojega sina. I jedanput deca bili svi u Srbiju. Nikoj ne maja – samo ja sam bila. I imaše tu jedan ovuj njivu, ali taj čovek nije tu. I Šiptar doša da gu kupi. Ja reko ne, toj ne može da kupiš. Toj ako treba ja će dam pare da otkupim. I tako beše posle onaj čovek dadeni gu za neke sitne pare. Ali on kad će na mene. Za gušu, majke mi moje, evo mrtva mi je majka… U sve ti se kunem da sam ga za dušu dovatila. I ne mož da kupiš!“

Zbog svoje odlučnosti da se suprotstavi Persa je imala sukob sa zakonom. Umalo, kaže, nije otišla u zatvor zbog napada. Pomogli su joj ljudi koji su dobro poznavali njen dugogodišnji problem sa Albancima. O njenoj hrabrosti pisale su i novine, ali za Persu i danas nema pravde.

Pretnje ne prestaju


„Nepravda bre! Ne mož da trpiš nepravdu – oćeš da crkneš. Mi Srbi ko da smo osuđeni na propast. I dan-danas mi preti, – Krv će bine! – Što bre krv? Pa i ja imam 3 brata, 6 unuka, zetovi… Ti misliš nemam nikoga. Aj da vidimo!“

Napad na Persu i njenog sina
Persinog sina Dragana Albanci su gađali kamenjem na njegovom imanju. Nju su napali kada je iz svog dvorišta izbacila 20 njihovih krava. Tada je jedan mlađi Albanac sekirom pošao na Persu, ali su ga roditelji zaustavili.

„Ma, zakolji me slobodno! Ne dam! Samo to sam rekla“ kaže Persa.

I ponovo, kada su pripremali dvorište za sabor, došao je isti Albanac.

„Prve godine kad smo kosili za sabor onaj Šiptar došo sa sekiru na mojega sina. Vika ne dam ovde da se kosi. A ja izađem i vikam, sam ti rekla ja na tebe da ne možeš ti da dođeš ovde da kupiš? Pa onaj jedan policajac beše tuj. On mi vika na mene ne znaš ništo ti. A ja mu vikam samo ja znam, jer samo ja sam ovde 80 godine, a vi ne!“

Nova crkva u Paralovu


Na inicijativu ovih meštana, u Paralovu je sagrađena nova crkva. Nije bilo finansijskih moguđnosti da se podigne na temeljima stare, ali im je obećano da će biti. Takođe su se nadali da će uskoro dobiti i zvonik, ali zvona još uvek nema. Nova crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene iako nedovršena i vrlo skromno uređena obijana je nekoliko puta. Poslednjih put pre nekoliko meseci kada je ukradeno nešto novca i ikona. S obzirom da je gotovo prazna pretpostavlja se da je u pitanju provokacija.

Nova crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene

Persa i njeni sinovi održavaju crkvu. Sami su obavljali gotovo sve radove na njoj i oko nje. Čak i praznikom je Persa sama otvori i prekadi, jer nema sveštenika.

Paralovo, Gnjilane


Paralovo je malo i slabo razvijeno selo kod Gnjilana. Nekada je imalo više hiljada stanovnika, ali su se mnogi, još pre rata, odselili zbog posla. Posle 1999. selo je skoro opustelo. Prema sećanju Paralovčana, dok crkva nije srušena, ovde je bio sabor 3. juna. Danas se, za praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelena, ponovo održava sabor u Paralovu. I to zahvaljujući hrabroj Persi i njenim sinovima.

Srećan praznik i crkvena Slava!
Persinoj porodici, svim meštanima Paralova i onima poreklom iz ovog sela, želimo sređan praznik i crkvenu slavu! Neka vas Gospod blagoslovi da vas svake godine na sabor dođe što više. I da sa obnovljene crkve zvona ponovo pozovu na Liturgiju!

Izvor: HO Kosovsko Pomoravlje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian