DA LI ZNATE šta spaja Karađorđev top i poslednju srpsku krunu? (DOKUMENTARNI VIDEO)

Da li znate šta predstavlja predmet zaveden pod inventarskim brojem 203/2529 u Muzeju istorije Srbije u Beogradu? Verovatno ne, ali do kraja ovog teksta ćete saznati.

Ceo film možete pogledati na kraju ovog teksta

„Kad lastama ponestane hrane i kad se stud približi, one se onda kreću u tople predele, u predele obilne suncem i hranom. Napred leti jedna lasta prosecajući vazduh i otvarajući put, a njoj sledi ostalo jato. Kad nestane hrane za dušu našu u ovom materijalnom svetu, i kad se približi stud smrti – o, ima li kakva lastavica, koja će nas povesti u topliji predeo, gde je obilje toplote i hrane duhovne? Ima li takvog predela? Ima li, ima li, takve lastavice?“

Zapisao je Sveti Nikolaj Velimirović u sozercanju značaja Spasovdana – Vaznesenja Hristovog.

Pred vama je jedan čas iz srpske istorije koji rasvetljava onaj njen deo koji je do sada bio nepoznat široj javnosti:

Kraljevski top – Istorija srpske krune“ je dokumentarno-istorijski film Velimira Stojanovića i scenariste Dragana Markovića, koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od topa Vožda Karađorđa iz Prvog Srpskog Ustanka.

Ovaj film kroz arhivski materijal osvetljava ključne istorijske događaje dvadesetog veka, otkrivajući i one manje poznate istorijske činjenice i društveno političke prilike u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti Srpskog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian