ORAŠAC – Sve što niste znali o mestu nastanka slobodne Srbije

Neka mesta su sama po sebi mala, ali po istorijskom značaju izuzetno velika. Jedno od takvih je Orašac, mesto nastanka slobodne Srbije i simbol pokretačke snage za jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda – Prvi srpski ustanak.

Ko ne poznaje istoriju, prošao bi kroz Orašac kao da je obično selo, ali je zapravo mnogo više od toga. Baš ovde se odigrao ključni momenat i tajni sastanak za pokretanje bune i ustanka koji je doprineo oslobođenju Srbije od Turaka. Orašac, kao znamenito mesto je od 1979. godine svrstan u kulturno dobro od izuzetnog značaja. Zbog toga sam Orašac posetila, simbolično, na Sretenje, 15.02.2020. godine, piše Dragica za mojsvetuboji.com.

foto: aleksandarwellnes.com

Orašac – kako stići i šta videti?


Orašac se nalazi u Šumadijskom okrugu, na putu za Aranđelovac. Do njega se od Beograda stiže autoputem za Niš, preko isključenja za Mladenovac, a zatim pratite putokaze za Aranđelovac koji se nalazi samo 6 km dalje od Orašca.

Ono što svakako treba da znate jeste da ovaj izlet treba planirati uz Oplenac ili Aranđelovac jer Orašac sam po sebi ima sadržaja za od prilike sat vremena. Kada se već nalazite u ovom delu Šumadije, nemojte propustiti još neka značajna mesta u okolini koja će vam sigurno biti interesantna.

Orašac ćete prepoznati po spomeniku Karađorđu koji se nalazi sa vaše desne strane ako dolazite iz pravca Beograda. Odmah nakon spomenika, videćete tablu „Marićevića jaruga“ i tu na parkingu možete ostaviti automobil.

U kompleksu možete posetiti spomenik Karađorđu, muzej, crkvu Vaznesenja Gospodnjeg i Marićevića jarugu. Sve se nalazi u krugu od 100 metara tako da vam je vrlo dostupno.

Spomenik Karađorđu i spomen škola


Spomenik Karađorđu je podignut na jubilej, 200 godina od podizanja ustanka. Izrađen je od venčačkog belog mermera i visok je 3,4 metra.

Odmah pored nalazi se i spomen škola „Prvi srpski ustanak„, ali u nju nisam ulazila jer je bila zatvorena.

Za vreme ustanka, kako se neko mesto oslobađalo od Turaka, formirala se škola i postavljao učitelj da bi se narod opismenio. Sadašnju školu je Orašcu obećao kralj Petar I Karađorđević prilikom posete 1912. godine. Ovo obećanje je ispunio kralj Aleksandar Karađorđević, pa je škola sagrađena 1932. godine i osveštana 15.02.1933. godine. Zbog stila gradnje, ova spomen škola se ubraja u najlepše građevine Šumadije.

Marićevića jaruga i podizanje ustanka


Prvo sam prošetala do Marićevića jaruge. Posle ceremonije koja se ovde održava svake godine na Sretenje, sve je već bilo pusto. Prazno i mirno, baš onako kako mi je prijalo da uživam u trenutku. 

Marićevića jaruga

Do jaruge vode stepenice koje krivudaju ka skrovitom udubljenju gde se nalazi spomenik u čast podizanja Prvog srpskog ustanka. Dovoljno udaljena od glavnog puta i zaklonjena šumom, biće vam jasno zašto je Marićevića jaruga bila idealno mesto za tajni zbor kako bi se postigao dogovor oko podizanja ustanka. Baš ovde je Karađorđu Petroviću poverena uloga vođe.

Početkom devetnaestog veka položaj Srbije pod Turcima je bio gori nego ikada. Nameti i teror koji su trpeli od strane dahija izazvao je još veće nezadovoljstvo i pripremu naroda za ustanak.

Turci su predosetili da se nešto dešava, pa su pokušali da spreče moguću pobunu čuvenom Sečom knezova, trgovaca, učitelja i drugih uglednih ljudi. Više o Seči knezova možete videtu u Muselimovom konaku u Valjevu. Turci su pomislili da će na ovaj način zaustaviti pobunu, ali su ova ubista ustvari bila prelomni trenutak i još više ubrzala pripreme naroda za podizanje ustanka.

Početak i prvi dogovori o ustanku održani su u kući Marka Karatošića u Orašcu i tom sastanku su prisustvovali svi viđeniji ljudi koji su izbegli Seču knezova.

Nakon toga, na tajnom zboru, ustanak je podignut na Sretenje 15.02.1804. godine. u Marićevića jaruzi i ovaj događaj se smatra jednim od najbitnijih u istoriji Srbije. 

Na mestu gde je održan zbor nalaze se tri mermerne ploče na kojima je uklesan deo pesme „Početak bune protiv dahija“ kao i datum kada je podignut Prvi srpski ustanak.

U znak sećanja na ovaj događaj podignuta je 1870. godine i crkva Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi odmah pored muzeja.

Muzej u Orašcu


Muzej Prvog srpskog ustanka prikazuje događaje i detalje koji su prethodili ustanku, zbor u Orašcu, kao i borbe i kretanje vojske. 

Ovde se čuvaju predmeti, pištolji i puške, Karađorđeva dolama i zastave Srbije. Videćete pokućstva seoskih kuća i krst prote Atanasija bukovičkog nad kojim su se zakleli svi koji su prisustvovali zboru.

Na projektoru u par minuta možete sagledati kratke filmove: početak ustanka, velike bitke i propast ustanka.

Muzej je otvoren svakim radnim danom od 09-17h, a više informacija možete dobiti na e-mail: prvisrpskiustanak@gmail.com.

Cena ulaznice u muzej u Orašcu iznosi 150 rsd po osobi. Ukoliko kupite vezanu ulaznicu za pećinu Risovaču, muzej Aranđelovca i muzej u Orašcu, cena kompleta ulaznica je 400 rsd;

Šta još posetiti u okolini Orašca


  • Preporučujem da nastavite ka Aranđelovcu gde možete posetiti pećinu Risovaču, Narodni muzej Aranđelovca, planinu Bukulju ili prošetati jednim od najlepših parkova Srbije – parkom Bukoviče Banje.
  • Takođe, možete posetiti Topolu i Oplenac gde se nalazi mauzolej porodice Karađorđević, muzej kuća i muzej konak.
  • Seosko domaćinstvo Karađorđev vajat u Orašcu;
  • Jezero u kamenolomu planine Venčac gde se slivanjem kišnice formiralo jezero koje svojom zelenom bojom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kako da stignete do jezera pročitajte ovde;
  • Markovačko jezero koje je u sezoni dobro opremljeno, sa nekoliko restorana, a tu je i motel, apartmani i uređena plaža sa tuševima.

Srećan put u srce Šumadije!

Tekst preuzet sa mojsvetuboji.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian