AMERIČKI SENAT NA FPN-u: Evo o čemu se radi i kako je izgledalo

Simulacija rada američkog Senata održana je 15. i 16. novembra na Fakultetu političkih nauka uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Simulacija rada američkog Senata

Projekat „Beogradski model američkog Senata“ se sprovodi u cilju približavanja i razumevanja načina rada američkog Kongresa kao glavne instance u procesu donošenja odluka koje u velikoj meri imaju globalne razmere. Takođe, projektom se želi ukazati na važnost razvijanja demokratskih vrednosti u društvu, te  se inspirišu mladi da se uključe u politički život i time utiču na promene u zajednici. Slobodnim izražavanjem mišljenja u debatama neguju se demokratske vrednosti, ali i vežba javni nastup, te poboljšavaju argumentacione sposbnosti učesnika.

Prvog dana simulacije učesnici su zasedali po komitetima u okviru kojih su izrađivali predloge zakona, oblikovali ih, i konačno odlučivali o tome koje će zakone izneti na plenarno zasedanje. Drugog dana simulacije održana je plenarna sednica na kojoj su učestvovali svi komiteti. Plenarno zasedanje predstavlja važan segment zakonodavnog procesa upravo zbog svoje deliberativne dimenzije koja je neizostavan činilac u procesu usvajanja zakona.


Američki senat, Simulacija u amfiteatru FPN-a

Učesnici su imali priliku da predstave zakone, međusobno debatuju o njima i na kraju glasaju. Dobro i argumentovano izlaganje predlagača zakona je, pored činilaca poput stranačke pripadnosti senatora/senatorke, u velikoj meri određivalo rezultat glasanja.


Američki senat, učenje kroz simulaciju i izbor najboljih učesnika


Ceo događaj je završen dodelom sertifikata i nagrada koje su učesnicima i članovima tima uručili organizatori: Ana Milojević i Veljko Birovljević. Debatne sposobnosti, kao i ulaženje u ulogu senatora/senatorki uticali su na izbor 3 najbolja učesnika simulacije američkog Senata. Nagrađeni su sledeći učesnici: Lena Bojčić, Đorđe Rosić, i Nikola Matković.

Studenti i studentkinje Fakulteta političkih nauka koji su učestvovali u samoj organizaciji simulacije rada američkog Senata se ovom prilikom zahvaljuju svim učesnicima, kao i Centru za studije SAD, Fakultetu političkih nauka, Američkom savetu za međunarodno obrazovanje, i firmama Vital i Milojević Promet iz Paraćina, koji su omogućili realizaciju ovog projekta. Nadamo se da će događaji ovakve vrste u budućnosti postati tradicija na Fakultetu političkih nauka, jer pružaju mogućnost da se praktičnom dimenzijom oplemenjuje formalno obrazovanje.

Posebne pohvale upućujemo članovima organizacionog tima: Leontini Gačić, Aleksandru Stevanoviću, Marku Joldžiću, Ivani Dunjić i Milici Starinac, kao i predsedavajućima, Jovani Popovoj, Nikoli Lukiću, Ivani Milićević, Ivani Vulović, Mini Trajković i Lazaru Simiću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian