Da ste poslanik da li biste izvodili PERFORMANSE U SKUPŠTINI? – pitali smo mlade iz stranaka

Narodni poslanik Boško Obradović juče je nakon zviždanja u pištaljku ispred skupštinske govornice i prekida sednice iznesen iz Skupštine. Reakcije na događaj su bile oprečne. Zato smo od mladih iz političkih stranaka tražili da se stave u ulogu narodnog poslanika i da nam odovore da li bi kao poslanici praktikovali i ovakav vid političke borbe i sprovodili performanse u Skupštini?

Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana kaže da bi kao poslanik uvek prvo pokušao da svoj posao obavlja na način koji to propisuje Poslovnik o radu.

"Naravno, svi znamo u kakvom je stanju Narodna skupština, to nije ništa novo. Sigurno da bih u nedostatku "normalnih" načina za komunikaciju, sprovodio i neke performanse. Kakvi bi oni bili, to u ovom trenutku ne znam. Potrudio bih se da budu što kreativniji i da poruka kroz taj performans dođe do što većeg broja ljudi."
stefan simic
Stefan Simić
Predsednik omladine PSG

Uglješa Marković, predsednik omladine Socijalističke partije Srbije, mišljenja je da su performansi više stil koji je svojstven umetnicima.

"Kada je u pitanju odgovoran pristup Narodnoj Skupštini, mislim da joj više priliči argumentovana debata, koja bi trebala da iz te lepeze raznolikosti da odgovor odnosno rešenje koje bi koristilo onima zbog kojih i postoji, a to je svakako njen narod.”
ugljesa markovic sps
Uglješa Marković
Predsednik omladine SPS

Za Dunju Ranković, internacionalnu sekretarku Demokratske omladine odgovor je svakako ne. Ona ističe da performansi u skupštinskoj Sali doprinose njenoj daljoj degradaciji.

"Performansi u skupštinskoj sali učestala su pojava, na žalost. Pokazatelj su da ne postoji svest o važnosti institucije kao ni svest o tome da su poslanici predstavnici građana i da im je uz davanje mandata predata ogromna odgovornost. Takođe, pokazatelj je da politička kultura, prvenstveno kultura dijaloga, tamo gde je najpotrebnija, ne postoji. Razni performansi u skupštinskoj sali doprinose njenoj daljoj degradaciji, kao i tome da se zapitamo da li je moguća ponova uspostava kulture dijaloga. Tako da je moj odgovor svakako ne"
dunja rankovic
Dunja Ranković
Demokratska omladina

Stefan Aksović, predsednik omladine Dveri, smatra da je politički performans kao oblik izražavanja stava, kritike ili protesta sastavni deo demokratske političke kulture i kao takav predstavlja legitiman vid borbe, pa i u samom parlamentu.

"Naročito u kontekstu delovanja opozicije u uslovima autoritarnog i nedemokratskog vladajućeg političkog poretka, sve dok je u granicama pristojnog i nenasilnog. Potpuno druga tema je zloupotreba ove i sličnih praksi za potpunu rijalitizaciju parlamenta i društvenog života uopšte za koju odgovornost mogu snositi jedino nosioci istog tog poretka na vlasti.”"
Stefan Aksovic 1
Stefan Aksović
Predsednik omladine Dveri

Ivan Gajić, predsednik omladine Narodne stranke smatra da skupštinska sala nije mesto za performanse, ali da ipak, ne može reći da ne razume pojedince koji se odluče za ovakav potez „jer Skupština odavno nije mesto za dijalog, već amatersko pozorište pa je ocekivano da će se neki ljudi opredeliti za ovakav potez. „

"Da sam narodni poslanik, moj trenutni performans bi bio totalni bojkot te uništene institucije, jer je potpuno jasno da se demokratija preselila na trgove gradova i sela po Srbiji, a na žalost, na mnogima od njih se odavno nije čuo glas nekog narodnog poslanika"
ivan gajic
Ivan Gajić
Predsednik omladine Narodne stranke

Zdravko Veselinov, predsednik omladine Demokratske stranke Srbije kaže da nije pobornik politike performansa, pogotovo ako se ona praktikuje konstantno jer će u jednom trenutku takvi potezi postati jalovi. 

"Takvo ponašanje može da ima samo kratkotrajnu dobit, ali ne i ozbiljniju političku dobit. Vlast je svojim ponašanjem od političke scene napravila cirkus, a odgovor na takvo ponašanje mora biti jasna ideja, plan i strategija kako ne bi bili više robovi u sopstvenoj državi."
lupanje u serpe zdravko veselinov
Zdravko Veselinov
Predsednik omladine DSS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian