Izbori su kasting za glumce u rijalitiju zvanom Skupština – Ivan Gajić, Narodna stranka

Izbori u Srbiji se bliže, ali atmosfera deluje drugačije nego u nekim ranijim kampanjama. Zašto je to tako, da li su ovi izbori u Srbiji uopšte važni i šta nas čeka posle tj. kako će izgledati politička scena i Srbija u narednih par godina? Pitali smo Ivana Gajića, predsednika omladine Narodne stranke šta misli o svemu tome.

Ivan Gajić, Narodna stranka

Da li su teme koje se nameću u kampanji važne za život građana ili se rezultat izbora zna i kampanja je samo forme radi?

Kampanja za ove parlamentarne izbore je do sada najspecifičnija izborna trka od 2000. godine. Prvi razlog za to je pandemija korona virusa zbog koje je na par nedelja sve osim učestalih medijskih pojavljivanja Aleksandra Vučića stalo. Medijska cenzura se tokom tog perioda još više povećala kao i bahatost predsednika Republike koji je bez ikakve zadrške kritikovao mahom mlađe ljude koji su se zbog straha od virusa vraćali u zemlju. Drugi razlog je bojkot najvećeg dela opozicije usled nepostojanja uslova za fer i poštene izbore, pa se mnogo više govorilo o argumentaciji za i protiv bojkota nego o programima stranaka.

Što se tiče opozicije koja je rešila da učestvuje na ovim izborima, čini se da su se mnogo više posvetili argumentovanju zašto su protiv bojkota nego svojim programima, kao i da su mnogo više vremena i energije potrošili na sakupljanje potpisa za predaju liste, nego obilasku svakog mesta u Srbiji.

Omladina Narodne stranke je još pre godinu dana napisala program i krenula sa kampanjom pod nazivom “Biram da ostanem“ kojom predstavljamo niz rešenja koja bi zaustavila masovni odlazak mladih iz zemlje.

Kampanju su sprovodila naša omladinska povereništva u više od 30 gradova širom Srbije. Međutim, da bi moglo da se govori o temama važnim za živote građana, pre svega mora prestati medijska cenzura, zastrašivanje građana i konstantni napadi na političke neistomišljenike. Jako je teško na bilo koji način objasniti građanima da se po mnogim ekonomskim parametrima Srbija nalazi na začelju Evrope kada vas sa svih televizija sa nacionalnom frekvencijom orkestrirano, bez ikakvog utemeljenja i dokaza napadaju da ste strani plaćenici. Teško je objasniti da postoji sumnja da je Ministar policije zloupotrebio položaj u  Krušiku kada sud ne samo da ne reaguje po ovom pitanju, već izdaje nalog za kućni pritvor Aleksandru Obradoviću, kako bi preventivno obeshrabrili pojavljivanje nekih novih uzbunjivača. Rizik je upustiti se u terensku kampanju jer su protesti počeli upravo zbog nanošenja teških telesnih povreda jednom od opozicionara u Kruševcu.

Šta očekuješ 21. juna?

Sa ovakvim stanjem scenario se već zna, a izbori su samo kasting za glumce koji će učestvovati u farsi zvanoj Narodna skupština.

Za razliku od prošlih parlamentarnih i vanrednih lokalnih izbora, usled bojkota, nadam se da će ovog puta na samom danu izbora biti manje crnih džipova i batinaša. Očekujem puno lažnih osmeha zbog činjenice da osim vladajućeg režima i svi građani Srbije znaju da je pobeda ostvarena na nepošten način.

Takođe, tog dana planiram da ispunim svoju građansku i patriotsku dužnost koja mi ovog puta nalaže da ne glasam.

Za opoziciju koja bojkotuje izbore taj dan je još samo jedan u nizu u kom se nastavlja borba za fer i poštene izbore. Sa druge strane, nadam se da će do građana doći poruka da predrasuda po kojoj je političarima važna samo fotelja u ovom slučaju nije tačna, jer su se članovi i funkcioneri Narodne stranke, kao i mnogih drugih opozicionih stranaka opredelili za upravo suprotnu stvar.

Šta posle izbora? Kako će izgledati politička scena i Srbija?

Politička scena će se nakon izbora pročistiti, nekima pokazati da je i cenzus od 3% misaona imenica, a parlament će biti rijaliti Srpske napredne stranke i njenih satelita koji će biti finansiran iz džepova građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian