Vlasta Velisavljević:Poznavao sam Nušića

Vlastimir Vlasta Velisavljević, najstariji srpski glumac, danas slavi svoj 94. rođendan. I pored toga što gazi desetu deceniju života, Vlasta je i dalje aktivan glumac. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a igrao je u više od 178 pozorišnih, filmskih i televizijskih ostvarenja.

Vlasta je po mnogo čemu specifičan. Između ostalog, on je jedini živi glumac koji može da se pohvali poznanstvom sa Branislavom Nušićem i njegovom ćerkom Gitom Predić, prenosi Telegraf.rs

„Sećanja na moj početak… Tamo u pozorištu Roda otpočela je moja gluma. Taj teatar je Nušić dao svojoj ćerki da se malo igra, ali ga je ona prevarila. Napravila je pravo, repertoarsko pozorište sa decom. Iz tog miljea, iz te grupe iznikli su mnogi dobri glumci. Neki su kasnije bili i upravnici pozorišta, a svi smo se posle našli u Jugoslovenskom dramskom – Perica Slovenski, Renata Ulmanski, Žarko Mitrović… Moja sećanja na Nušića asociraju me na taj tim snova. Sećam se jednom nas je njegova ćerka odvela da ga vidimo. Nažalost, on je već bio bolestan. Bili smo mu kraj postelje, bila je to čast, ako se može tako reći, pošto je bio jako bolestan. Nušić je bio genije, a nama deci taj susret je veoma značio“ – ispričao je Vlasta.

Legendarni glumac smatra i da Nušić kod nas nije slavljen dovoljno.

– Pogotovo u vreme Tita. U Bugarskoj, na primer, oni su na njegov dan izdali sva njegova dela u kožnom povezu, a kod nas to tako nije bilo. Oni mnogo pre nas slave i Dan Ćirila i Metodija, Dan slovenske pismenosti, a mi smo tad slavili Titov rođendan. Tako to kod nas ide. Prioriteti.

Zanimljivo je podatak da je Vlasta uhapšen 1943. od strane Nemaca i odvede u nemački logor Dortmund Herde iz kog uspeva da pobegne i vrati se u Beograd. Tri godine je proveo na Golom otoku na koji je odveden 1950. zbog posedovanja ruskih knjiga koje su tada bile zabranjene.

Delovi teksta preuzeti sa sajta Telegraf.rs

Foto: ATA Images, Wikimedia/Milan Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian