Da li ste znali da je KRATER JEZERO na MARSU nazvan po OPŠTINI IZ REPUBLIKE SRPSKE?

Veza između Marsa i opštine Jezero počela je još 2007. odlukom Međunarodne astronomske unije (MAU), navodi se na Nasinom sajtu.

Tada je krater širok 45 kilometara u okviru Isidis Planicije, velikog basena severno od ekvatora na Marsu, dobio ime. A još zanimljivije je da je ovaj krater na MARSU okružen dolinama koje se zovu po rijekama Sava, Una, Neretva i Pliva.

„MAU je davala imena kraterima koji su značajni za naučnike po malim gradovima i selima sa raznih strana sveta“, objasnio je Ken Ferli, naučnik na projektu Mars 2020 iz Kalifornije.

Novembra 2018, 11 godina kasnije, Nasa je odabrala da Jezero bude mesto sletanja u ekspediciji na Mars.

„Presrećan sam i zbog našeg budućeg doma na Marsu i zbog lokacije po kojoj je dobio naziv“, rekao je Ferli.

Rover „Istrajnost“ uputio se ka krateru Jezero na Marsu, kom je zbog sličnosti u reljefu nehotice kumovalo Jezero u Republici Srpskoj, mesto sa 1.100 stanovnika.

Meštani Jezera su preko video-bima uživo pratili sletanje.

„Ja sam stvarno mnogo uzbuđena, noćas nisam mogla da spavam koliko mi je to lepa i simpatična vest da se vežemo za najveću Nasinu misiju istraživanja svemira.

„Kao mali dečaci i devojčice smo pisali o svemiru i maštali o njemu, a sad smo nazivom vezani za krater na Marsu“, kaže za BBC na srpskom Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero.

Jezero u Republici Srpskoj smešteno je na Veliko plivsko jezero nastalo na reci Plivi. Iako je danas to suvi krater, naučnici veruju da je marsovsko Jezero, takođe, pre više milijardi godina bilo ispunjeno vodom iz reke.

Rover „Istrajnost“ lansiran je 30. jula 2020. iz Vazduhoplovne stanice Kejp Kanaveral na Floridi.

Njegov zadatak je da istraži i prikupi dokaze o životu u krateru koji nosi naziv po opštini iz Republike Srpske.

Očekuju da su u koritu te reke ostali sačuvani ostaci organskih molekula i drugih mogućih znakova živog sveta iz vode ili sedimenata koji su njom plovili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian