BITKA ZA SLOBODNI GRAD ŠABAC – Aleksandar Mijailović

Šabac i lokalni izbori – Kako teče kampanja i ko je zapalio novo dečije igralište, kakav je odnos Zajedno za Srbiju i Saveza za Srbiju u Šapcu nakon odluke Nebojše Zelenovića da izađe na lokalne izbore i šta se očekuje 21. juna – piše Aleksandar Mijailović, Savez mladih Šabac.

Izborne radnje i skandalozne odluke Upravnog suda

mmmmmmm

U poslednjih nekoliko godina Šabac i ostatak Srbije se kreću u različitim pravcima u razvoju demokratije. Pa tako, prema nedavnom izveštaju Fridom hausa, Srbija više ne spada u demokratske zemlje, nego u grupu zemalja sa hibridnim režimom.

Za to vreme, u Šapcu je organizovano prvo neposredno izjašnjavanje građana (kolokvijalno – referendum), na kojem svi građani mogu da odluče kako da se potroši novac od poreza na imovinu, koji su uplatili u svojoj mesnoj zajednici.

U ovakvim uslovima smo dočekali parlamentarne i lokalne izbore.

Odmah po raspisivanju izbora, imali smo prilike da se uverimo da je Srpska napredna stranka uspela da pod svoju kontrolu stavi i Upravni sud, odeljenje u Novom Sadu, i da ta institucija praktično više ne postoji.

Naime, pre proglašenja vanrednog stanja, i prekidanja svih izbornih radnji, u Šapcu su dve liste predale potpise podrške Gradskoj izbornoj komisiji. Prva lista je „Za našu decu – Aleksandar Vučić“, koja je predata bez overene Izjave Aleksandra Vučića da njegovo ime sme da se koristi u nazivu liste. Kada je otkriveno da Izjava nedostaje, član GIK-a ispred SNS-a, Bojana Mršić, je pokušala ilegalno da ubaci pomenutu Izjavu, kojom prilikom je uhvaćena, i priznala izvršenje krivičnog dela, braneći se da je bila naterana. Protiv nje se sada vodi krivični postupak.

GIK je u skladu sa zakonom, i Upustvom RIK-a, poništila listu, i zatražila da se dokumentacija dopuni, u skladu sa pravnim normama. Međutim, po žalbi lokalnog SNS-a, Upravnom sudu, Upravni sud donosi neverovatnu Presudu – pravilno utvrđuje činjenično stanje, ali zaključuje da to ipak nema veze, i da je lista SNS-a ipak validna.

Vanredno stanje je počelo jednom skandaloznom odlukom Upravnog suda, a nastavilo se drugom skandaloznom odlukom istog suda.

Druga lista koja je predata „Šabac je naš – Nebojša Zelenović“ je sadržala nedostatak, prema mišljenju SNS-a. Prilikom prikupljanja potpisa podrške, na nekim Izjavama birača nedostajali su datum ili mesto izdavanja lične karte. Međutim, ova greška je primećena pre proglašenja liste, i javni beležnici koji su napravili grešku su istu ispravili, samo nekoliko sati kasnije, javnobeležničkim zapisom, u skladu sa zakonom, čime je dokumentacija predata bez ikakvog nedostatka. Međutim, Upravni sud, izuzetno kreativno tumači određene zakonske odredbe, i donosi Presudu protivnu zakonu, i obara listu Nebojše Zelenovića.

Nakon toga, Zajedno za Srbiju je vrlo brzo skupila nedostajuće potpise, i u ovom trenutku je proglašeno ukupno sedam lista za lokalne izbore.

Kampanja: Predstavljanje rezultata vs paljenje dečijeg igrališta

m

Nebojša Zelenović vodi kampanju predstavljajući ostvarene rezultate, prema kojima je Šabac bar 10 godina ispred većine drugih lokalnih samouprava.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, je jedino funkcionalno u Srbiji, Šabac je jedan od samo pet gradova koji smeće odnosi sa celokupne teritorije (uključujući sva sela), nova deponija je urađena po evropskim standardima, a reciklaža se višestruko uvećala, autobusi novog javnog prevoza idu isključivo na gas, koji najmanje zagađuje životnu sredinu, a Šabac je jedini grad koji ima Energetsku politiku, sa planom da postane energetski nezavisan do 2050. godine prelaskom na obnovljive izvore energije.

Pored toga, centar grada je rekonstruisan, urađena je Savska avenija, kao prvi deo Savskog parka, napravljen je nov trg (Vinaverov trg), a uskoro u grad stiže statua Jevrema Obrenovića, osnivača modernog Šapca. Većina ulica u gradu je rekonstruisana, posađeno je 1750 stabala, samo u decembru i januaru, a 65% građana ima pristup gradskom vodovodu i kanalizaciji (u poređenju sa Beogradom, gde je to 45%).

Šabac je grad sa najvećim povećanjem zaposlenosti od 2014. godine, sa povećanjem od 72%.

Sa druge strane, Srpska napredna stranka obećava kule i gradove, ali bez objašnjenja kako će sve to finansirati. Pored toga, iz republičkog budžeta finansiraju asfaltiranje seoskih sokaka, umesto da asfaltiraju regionalne puteve, koji su u njihovoj nadleženosti, i koji se raspadaju. Takođe su njihove pristalice („Sandokanovi klinci“) zapalili dečije igralište u centru grada, kao deo kampanje zastrašivanja.

Odnos Zajedno za Srbiju i Saveza za Srbiju

f

Savez za Srbiju u Šapcu praktično ne postoji. Nakon Izlaska Zajedno za Srbiju, i raspuštanja gradskog odbora Narodne stranke, jedina koja ima značajnu podršku i članstvo u gradu je Demokratska stranka. DS je donela odluku da bojkotuje sve izbore, bez izuzetka, pa tako i u Šapcu, članovi DS-a nisu na odborničkoj listi, niti su uključeni u kampanju za lokalne izbore.

Iako Zajedno za Srbiju nema podršku Saveza za Srbiju, postoji određeno razumevanje svih Šapčana, pa tako niko ne vodi aktivno kampanju bojkota lokalnih izbora. Sa druge strane ZZS ostaje posvećena bojkotu republičkih izbora, gde deli stav sa SzS da su oni potpuno besmisleni u ovim uslovima.

Šta se očekuje 21. juna?

g

Na prethodnim lokalnim izborima SNS je uzela 2% više od ZZS, ali je ZZS napravila koaliciju sa dugogodišnjim koalicionim partnerom – Zapadnom Srbijom, i bez problema formirala značajnu i stabilnu većinu u lokalnoj skupštini.

Istraživanja javnog mnenja koja su rađena prethodnih meseci, pokazuju da se situacija nije značajnije promenila.

Razlika je i dalje u nekoliko procenata. Prema nekim istraživanjima SNS ima neki procenat više, a opet prema drugim ZZS je u prednosti nekoliko procenata. Ni u jednom slučaju ta razlika nije veća od 3%.

SNS na lokalu može da računa samo na podršku SPS-a, dok ZZS praktično može da se osloni na sve ostale koji pređu cenzus.

U zavisnosti od toga koliko lista će ostati ispod cenzusa, a koliko će preći, kao i od toka kampanja svih učesnika, rezultat može varirati, ali moje predviđanje je da će biti slično kao na prethodnim izborima – SNS će uzeti neki procenat više, i slaviće tokom izborne noći, dok će istovremeno ZZS praviti koalicioni sporazum, koji će biti objavljen par sati kasnije.

Aleksandar Mijailović, Savez mladih Šabac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian