„Ma nije mi ništa“:Pjesnički prvenac Jelene Vujanović neće vas ostaviti ravnodušnim

U susret „Prolećnim Brankovim danima 2021“, u izdanju Brankovog kola pojaviće se pjesnički prvenac „Ma nije mi ništa“ Jelene Vujanović, mlade pjesnikinje iz Novog Grada i glavne urednice portala Pokreni.rs.

Iako je dugo vremena u Beogradu, sada na doktorskim studijama na Fakultetu političkih nauka, njenim stihovima dominiraju motivi rodnog kraja, Une, Novog Grada, Kozare, Drine…

U knjizi MA NIJE MI NIŠTA Jelene Vujanović osećamo i Desanku i Erića, i narodnu lirsku strunu, pomalo i epsku. A prva knjiga uvek je i radost i rana, kao prvo dete – od prvenca zavisi puno toga.“ – kaže Nenad Grujičić, direktor Brankovog kola.

Kako ističe, u ovoj zbirci pjesama imponuje iskrenost koja vodi do tačke žrtvovanja.

Ima nešto muško u ovoj ženskoj glavi, nešto što sve vreme iritira poziciju pesničkog subjekta, ali i nas koji čitamo i slušamo ove pesme, i preispituje uvide u takvu poetičku paradigmu. Ima nešto lutalačko i boemsko u ovoj poeziji, nešto adolescentsko, nešto što od samog starta ovoj autorki daje poetičku pretpostavku kakav bi to trebalo da bude pesnički svet i kakvi su to pesnici-ljudi na ovome svetu, ima li zaista boema danas, ili je to sve skupa nešto sasvim drugo – neka nova vremena. Vera u poeziju i pesnički govor čine glavni stub ove knjige.“ – ističe Grujičić u najavi ove knjige.

Knjige mladih autora najavljene za „Prolećne Brankove dane 2021“ (15 – 28. marta), biće štampane u znaku obeležavanja 197. rođendana Aleksija (Branka) Radičevića.

Nakon promocije u okviru Prolećnjih Brankovih dana, knjiga će biti promovisana i u nekoliko gradova Srbije i Republike Srpske.

Dio stihova iz pjesme „Kraj Une“:

Ne znamo se, a znamo se godinama.
Unom zadojeni, kraj nje opijeni.
Sve prošle živote sa svojih leđa
skidamo u trenu k’o kaput iznošeni.

Sad laki smo i nagi, a Una nam pjeva.
NJom teku vjekovi i tuđe uspomene.
Ova što je stvaramo, struji niz tijelo
I urezuje nam se u dlanove i vene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian