POBEDILAC SMRTI: Film o Strasnoj Sedmici i Vaskrsu u manastiru Visoki Dečani

Manastir Visoki DečaniMitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u vreme rada na jednoj fazi filma 2010. godine bio administrator Eparhije Raško-prizrenske, u filmu objašnjava smisao svih najvažnijih događaja poslednje sedmice Hristovog života na zemlji, NJegovog stradanja za nas i značaj Vaskrsenja Hristovog.

HRISTOS VOSKRESE!
Dečanska freska Vaskrsenja Hristovog, 1340.

Značaj svakog od ovih dana posebno, objašnjen je citatima iz Jevanđelja, iz bogoslužbenih tekstova Posnog Trioda Svete Velike Sedmice, iz beseda Sv. Jovana Zlatoustog, Sv. Vladike Nikolaja Žičkog i Sv. Oca Justina Ćelijskog.

U Jevanđeljima opisani događaji iz Strasne Sedmice i neposredno posle Vaskrsenja, u filmu su ilustrovani freskama sa zidova dečanske crkve, pošto je u bogatom dečanskom freskopisu detaljno oslikano sve što se u te velike dane dogodilo sa Hristom.

Snimke bogosluženja i manastirskog života u Dane Strasne Sedmice i Vaskrsenja snimila je produkcijska kuća Cinnamon production iz Beograda, u manastiru Visoki Dečani 2009. godine.

Izvor: Manastir Visoki Dečani


VASKRS


Uskrs ili Vaskrs (stsl. vъskrъsъ) najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe (hebr. pessach) u prvu nedelju posle punog meseca, koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje. Kod istočnih hrišćana, Vaskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

Iz istorijskih razloga (da datum Vaskrsa za sve pravoslavce određuje Jerusalimska patrijaršija, koja se i dalje drži julijanskog kalendara), i crkve koje inače koriste novojulijanski kalendar, kao što su Grčka, Rumunska i dr. slave Vaskrs po Pravoslavnoj pashaliji (način određivanja datuma praznovanja Vaskrsa), i nema veze ni sa julijanskim ni sa gregorijanskim kalendarom.

Izvor: Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian