ДУЊА РАДОСАВЉЕВИЋ: ОГЊИШТЕ

Земља се ослобађа љубављу, а велика постаје делима.

Огњиште… Једна реч, љубав, бол, радост, суза, човек. Част, отаџбина, дела, а не речи, знање, једино наше оружје, слога једнако народ.

Фото: Биљана Ристић

Свака ова реч представља то једно огњиште, тај један дом и народ. Заставу отаџбине наше, свака боја њена учи нас вредностима. Црвена је крв наша, што су је Обилић и Лазар на Косову оставили, плаво нам је небо што су га јунаци наши одбранили, бело је млеко што их је мати њиме дојила, то је снага нашег народа.

Само мало зађимо у прошлост, слушајмо музику уз коју су се наши преци веселили онда када је било најгоре, гледајмо и молимо се истој оној икони што су се они молили и не гасимо кандило које су они упалили. Осетимо сузу мајке што је сина да се бори послала и запитајмо се где смо ми сада.

Где је та црвена крв наша, где је то плаво небо што га гледамо и где је отишло то млеко што смо пили. Где је сва она подршка, што човек човеку треба да пружи, где су војници наши што треба да се боре?

Они се боре, а ми не знамо, не желимо више да знамо. Њихов глас, јецај, не желимо да чујемо. Где си онај стари народе, а ти садашњи, чујеш ли ме? Слушај пажљиво како те молим, како те молим да не заборавиш, како те молим да волиш, да загрлиш, пољубиш, дан улепшаш некоме, да се бориш да деца земље ове живе за њу, да чине добра дела и да то уче у будућности и своју.

Не плачем само с болом свога срца, рад’ земље ове убоге и голе. Мене све ране мога рода боле, и моја душа с њим пати и грца.

Дуња Радосављевић

Ученица III разреда Војне гимназије


Објављени радови су део пројекта „Мали велики писци“ који удружење „Покрени“ спроводи уз подршку Општине Савски венац са циљем подстицања књижевног стваралаштва код средњошколаца.

Детаље конкурса можете видети на плакату:

„Удружење ПОКРЕНИ уз подршку општине Савски венац, спроводи пројекат „Мали велики писци“. Циљ пројекта је промоција уметности и књижевности, те афирмација младих писаца.

Управо зато, од 15. септембра до 15. децембра ученици нам могу у континуитету слати своје песме и приче на слободну тему. Ученичке радове прегледаће релевантни књижевници, а ми ћемо их у том периоду објављивати редовно на порталу www.pokreni.rs и нашим друштвеним мрежама.

Радове могу слати на info@pokreni.rs или на инстаграм страницу @pokreni.rs. Уз радове је потребно послати и контакт податке аутора, те разред и школу коју похађа.

Након 15. децембра биће организовано заједничко књижевно вече аутора најбољих радова, познатих књижевника и представника издавачких кућа.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian