Nenad Grujičić dobitnik „Velike bazjaške povelje“

Ovogodišnji laureat prestižne nagrade „Velika bazjaška povelja“ za ukupno pesničko i književno delo je poznati srpski pesnik i pisac Nenad Grujičić iz Novog Sada, obaveštavaju iz  Saveza Srba u Rumuniji (Uninea Sârbilor din România) iz Temišvara, na čijem čelu je Ognjan Ristić, srpski poslanik u parlamentu Republike Rumunije.

Nenad Grujičić

Odluku o dobitniku nagrade jednoglasno je doneo petočlani žiri sastavljen od srpskih pisaca koji žive u Rumuniji: Slavomir Gvozdenović (predsednik), Ljubinka Perinac Stankov, Predrag Despotović, Goran Mrakić i Miladin Simonović. Ovo je najveće književno priznanje Srba u Rumuniji i jedno od najvećih u srpskom rasejanju.

Među dosadašnjim dobitnicima „Velike bazjaške povelje“ nalaze se Miodrag Pavlović, Ivan V. Lalić, Ljubomir Simović, Matija Bećković, Slobodan Rakitić, Branislav Petrović, Adam Puslojić, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov , Zlata Kocić, Stevan Tontić i drugi.

Počevši od čuvene prve knjige pesama „Maternji jezik“ (Beograd, 1978), Nenad Grujičić je autor oko četrdeset knjiga poezije, proze, ogleda, eseja, kritika, polemika i antologija.

Dobitnik je najuglednijih nagrada sa imenima Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Save Mrkalja, Petra Kočića, Vase Pelagića, Pavla Markovića Adamova, Milana Rakića, Ive Andrića, Braće Micić, Skendera Kulenovića, Lazara Vučkovića i drugih, te Povelje Grada Sremskih Karlovaca, Povelje Srpskog filozofskog društva, Kondira Kosovke devojke, Pečata varoši sremskokarlovačke, nagradâ Stražilovo, Šušnjar, Pjesma nad pjesmama, Zlatni prsten, Zlatni Orfej, Zlatne značke kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Prve nagrade na Smotri jugoslovenskih radija u Ohridu (1991) za emisiju radio Novog Sada „Od bećarca do ojkače“, i drugih.

Poezija mu je prevedana na dvadesetak jezika u svetu. Kao zapažen kulturni poslenik u Srbiji i regionu, Nenad Grujičić je postigao u kontinuitetu značajne rezultate na čelu Brankovog kola koje obeležava uspomenu na delo i život velikog pesnika srpskog romantizma, Branka Radičevića. 

Svečano uručenje visokog književnog priznanja Srba u rasejanju, „Velika bazjaška povelja“, Nenadu Grujičiću, biće obavljeno, po tradiciji, u manastiru Bazjaš, zadužbini Svetog Save, u prisustvu Njegovog Preosveštenstva, gospodina Lukijana, episkopa temišvarskog, i srpskog sveštenstva i pred oko 1.000 naših sunarodnika.

Tim povodom novi laureat Nenad Grujičić pozvan je da učestvuje na 28. duhovno-književnoj manifestaciji „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“, koja će biti održana 17-19. avgusta 2021. godine u Temišvaru u manastiru Bazjaš.

Svečano otvaranje manifestacije i susret sa ovogodišnjim dobitnikom „Velike bazjaške povenje“ predviđeno je najpre u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru.

Uz prisustvovanje preobraženjskom bdeniju i liturgiji u manastiru Bazjaš, nastupu mesnog hora srpske pravoslavne crkve, na manifestaciji će biti organizovano međunarodno pesničko veče uz učestvovanje stranih i pesnika iz srpske dijaspore iz Nemačke, Austrije, Češke, Mađarske, Srbije i drugih zemalja. Biće priređeno i pesničko veče „Tako su govorili naši preci“ u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća iz Crne Gore.

Više vesti iz oblasti kulture čitajte ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian