Zlatna struna Smederevske pesničke jeseni za Ljiljanu Gajović „S glavom ispod ruke“

               Žiri za dodelu nagrade Zlatna struna, koja se dodeljuje u okviru Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen, u sastavu: prof. dr Danica Andrejević, predsednica, prof. dr Dobrivoje Stanojević, član, i Biljana Milovanović Živak, član, na sednici održanoj 19. 7. 2021. godine, doneo je jednoglasnu odluku o dodeli nagrade Zlatna struna. 

               Na konkurs je pristiglo 28 rukopisa pesnika koji stvaraju na srpskom jeziku. Žiri se saglasio da su se tri zbirke posebno istakle svojim kvalitetom, i to: Umeti Boga, šifra: Eriopida 1965, autora Boška Suvajdžića; Crnjanski se vraća iz rata, šifra: Akantus, autora Milana Todorovića; S glavom ispod ruke, šifra: Delfin, autorke Ljiljane Gajović.

               Ovogodišnjim laureatom nagrade Zlatna struna, koja se od ove godine dodeljuje za najbolji rukopis neobjavljenih pesama, žiri je odabrao rukopis pod nazivom S glavom ispod ruke, šifra: Delfin, autorke Ljiljane Gajović.

               Ljiljana Gajović diplomirala je na Odseku za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljivala je književne kritike u časopisima Beogradski književni časopis, Koraci, Trag i Braničevo gde joj je objavljen i izbor pesama i kratkih priča. U RTS-u poslednje četiri godine uređuje kanal RTS Trezor.

               Nagrada se sastoji od istoimene statuete (rad akademskog vajara Selimira Jovanovića) i objavljivanja dvojezične zbirke pesama pobednika konkursa u okviru edicije Zlatna struna. Laureat će biti predstavljen na ovogodišnjem Festivalu, izbor njegovih pesama odštampan u zborniku Festivala Pesnički meridijani Smedereva, dok će zbirka pesama biti objavljena i promovisana na Festivalu 2022. godine. Pokrovitelj nagrade Zlatna struna je Medicinsko-farmaceutska škola Sveta Petka iz Smedereva.

Više vesti i zanimljivih intervjua iz oblasti kulture pročitajte ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian