POEZIJA ĆE SPASITI SVET: Uručena nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“

SREMSKI KARLOVCI – Na svečanom otvaranju „Prolećnih Brankovih dana 2022„, u Bašti Brankovog kola u Sremskim Karlovcima, svečano je uručena tradicionalna pesnička nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“, koja je osnovana daleke 1967. godine. Za najbolje knjige pesama na srpskom jeziku, ovogodišnji dobitnici su Andrija Radulović („General i lasta“), Ivan Despotović („Plava knjiga“), Dajana Petrović („Pesma je došla po mene“) i Milan Rakulj „Razglednice iz trećeg svijeta“).


Pod motom „Lepota će spasiti svet“, nagradu je laureatima uručio Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, ističući značaj ovakvog javnog kulturnog čina u vremenu predapokaliptičke jeze i neizvesnosti. U ime nagrađenih, na priznanju je zahvalio laureat Andrija Radulović iz Crne Gore naglašavajući najviši nivo duhovne snage Sremskih Karlovaca u kojima je, pored ostalog, pred oltarom crkve Svetog Petra i Pavla, 1784. godine hirotonisan Petar Prvi Petrović Njegoš, potonji Sveti Petar Cetinjski. Na svečanosti su nagrađeni pesnici kazali po jednu svoju pesmu.

Po starom (julijanskom) kalendaru obeležen 198. rođendan Branka Radičevića (1824, Brod na Savi). U znaku Brankovog dvostiha („Što bi pesma da od seca nije,/ što bi srce da mladosti nije.“) U programu su učestvovali Kvartet Karlovačke bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“, ,mlada umetnica Milica Ašonja na harmonici (Muzička škola „Isidor Bajić“ iz Novog Sada i pesnici-đaci Karlovačke gimnazije: Nevena Stankov i Jovana Anđelić. Brankovu poeziju govorila je i program vodila mlada dramska umetnica Danica Petrović.

Programi „Prolećnih Brankovih dana 2022“ trajaće do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, kada će i po novom (gregorijanskom) kalendaru biti obeležen dan rođenja Aleksija (Branka) Radičevića. Manifestacija će proticati u znaku obeležavanja 175. godišnjice izlaska prve Brankove knjige „Pesme“ u Beču (1847), kao i Njegoševog „Gorskog vijenca“ i prevoda „Novog zavjeta“ Vuka Stefanovića Karadžića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian