HERCEGNOVSKI TRG OD ĆIRILICE uveličao i pesnik Nenad Grujičić

U Herceg Novom, na trgu Belavista (lep pogled), u okviru kulturno-duhovne manifestacije „Trg od ćirilice“, nastupio je pesnik Nenad Grujičić iz Novog Sada, upravo ovenčan nagradom „Velika bazjaška povelja“ u Rumuniji. Grujičićevo pesničko veče održano je pod nazivom „Sremskokarlovačke tercine“, što je ustvari naziv njegove najnovije knjige. Veče je započelo čuvenom Grujičićevom pesmom „Sremski Karlovci“, koja je nastala i objavljena podaleke 1993. godine.

Trg od ćirilice i

Zatim je nastavljeno tercinom „Bermet“, koja je napisana u slavu kultnog karlovačkog slatkog vina ispijanog i na austrougarskim i evropskim dvorovima. Pesnik je naveo ne baš prijatnu „anegdotu“: pre poletanja sa aerodroma Surčin, oduzeta mu je iz torbe s knjigama flaša patrijaršijskog „Bermeta“ iz Sremskih Karlovaca, koju je bio namenio darivati domaćinima u Crnoj Gori, uz istoimenu pesmu.

Dabome, knjiga tercina sadrži i pesme posvećene čuvenim Karlovčanima, najpre, Branku Radičeviću, Pavlu Markoviću Adamovu, Jovanu Živanoviću i drugima, ali i Karlovačkoj gimnaziji  Karlovačkoj bogosloviji, Kapeli mira, česmi „Četiri lava“, Karlovačkoj berbi… Kao pesničke posvete, tercine obuhvataju i važne ličnosti, goste i prijatelje Brankovoga kola koji više nisu medju živima: Miroslav Antić, Desanka Maksimović, Pekić, Mihiz, Medaković i drugi.

U nastavku, pesnik je naizust govorio svoje duhovne pesme koje su nastajale tokom cele njegove dosadašnje karijere: Golub i zmija, Mleč, Svetlica i druge. Osvetlio je i „mučenički manastir“ Bazjaš pred kojim je neki dan u Rumuniji primio pomenutu nagradu. Čule su se i pesme koje povezuju dva pesnikova zavičaja, dinarski i panonski: Nedelja, Korindjaši i druge. Na samom kraju, kao pravi pesnički krešendo, uz duge aplauze, bila je poema Pokrivanje kuće sa povremeno pevanim narodnim, krajiškim stihovima ojkače: „Oj, barabo, ko ti kuću čuva?/ Vetar duva pa mi kuću čuva!“ Pesnika je predstavila i program vodila Branka Denda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian